Chocolaterie.

Chocolaterie.

Blogcategorieën
Recente berichten
Chocolaterie.

Chocolaterie.

Geplaatst op 1-9-2019 door Hidde de Brabander
Het is inmiddels september 2019. In enkele dagen volgt de lancering van het vervolg op Patisserie. In dit chocoladebruine, maar met een blauw randje omgeven boek, probeer ik je kennis en enthousiasme over cacao en chocolade naar een nog hoger niveau te krijgen.
Ook voor mijzelf is het hele proces van het schrijven een enorm leerzaam project geweest.

Uiteraard heb ik in de loop van de jaren zowel op school als in de praktijk veel over chocolade geleerd. Maar bij het schrijven van een boek komt wel meer kijken dan alleen maar de parate kennis. Zeker na mijn persoonlijke streven om met Chocolaterie. een boek te schrijven die goed leesbaar is, maar met een flinke portie kennis. Dat is een balans die soms lastig te vinden is. Leesbaarheid gaat vaak ten koste van de kennis en andersom. Hoe kan ik bijvoorbeeld duizenden jaren geschiedenis omschrijven is slecht een paar pagina’s? En hoe kun je op een eenvoudige manier beschrijven hoe je de cacaoboterkristallen op de juiste manier moet behandelen?

Ik moest head first in de boeken en het wereldwijde web om zoveel mogelijk nieuwe en diepgaandere informatie te bemachtigen. Gelukkig heb ik mij ook geprijsd met alle mensen om mij heen die mij informatie of contacten aanreikten. Binnen de achtbaan die een boek schrijven heet, zijn die mensen het meest waardevol. Zij geven nieuwe inzichten, goede kritieken en ondersteunen waar nodig. Marika van Santvoort bijvoorbeeld, expert op het gebied van duurzaamheid. Ik kon niet een boek schrijven over cacao en chocolade en het dan niet over duurzaamheid, ontbossing en slavernij te hebben. Toch merkte ik dat mijn kennis hierover angstaanjagend weinig was. Dit ondanks dat het nogal tekenend is in de wereld. Dankzij haar staat dit hoofdstuk als een huis in het boek.

Het is een belachelijk grote eer geweest om over zo’n mooi onderwerp een boek te mogen maken. Ik ben de uitgeverij (Kosmos) dan ook eeuwig dankbaar dat ik deze kans heb gekregen. Het was zo nu en dan een struggle, maar heb het met onwijs veel plezier (en wijn) kunnen doen. Persoonlijk hoop ik dat jij net zoveel plezier beleefd aan het boek. Dat je er veel kennis uit mag halen, maar ook inspiratie en moed om met die mooie ingrediënt aan de slag te gaan. Of je nou een enthousiaste thuisbakker bent die een verdieping hoger wil gaan bakken of dat je (aankomende) pro bent in de horeca of bakkerij. Enjoy!

- In Chocolate We Trust -
chocolaterie, boek

Reacties